på en rundtur i trädgården hos mig…

Här är du i allén på väg upp mot huset..

Här bor jag! Välkommen!

Det här har jag visat här tidigare – då omålat! Det blev klart i sommar och jag är jättenöjd. Det rum man ser här är ju mitt uterum som jag också visat bilder tidigare på… och fler ska komma.. men tillbaks till trädgården, vi vänder oss om och tittar på…

 en rabatt som jag visat upp förut då den lilla, lilla dammen vid trädets slut tillverkades… men nu går vi runt huset… Här växer Plymspirea, ni kanske ser de fula, bruna vipporna som jag glömt klippa bort, aklejor, vita myskmalvor, vit tigerlilja, vit studentnejlika, rosen York & Lancaster och New Dawm, rosa näva, lammöron mm

 Jag hoppade över ett stycke rabatt här, hrrmm… som inte är i skick för att visas upp ännu… det är en del av trädgården som sällan passeras och prioriteras därefter. Söderläge och nästan lite svårt att att få växter att stå sig bra här… Men det som skymtar är rosa perenn stockros och en markväxande ros, Chrystal Fairy och lite grå silvermalört..

 Nu skymtar man vår uteplats från detta håll… men nu tänkte jag vi vänder och går tillbaka till framsidan av huset igen och går runt åt andra hållet där vi oftast går till baksidan av huset… så häng med nu!

Inte alltför kul den sidan heller, här är bara skugga… men jag har påbörjat att lägga sten på stigen, typ ”kullersten”, så hoppas jag det ska se lite mer inbjudande ut.. Har en tanke också att gjuta lite egna trampstenar i roliga former.. ett av alla evighetsprojekt man har..

 Till höger efter äppelträdet (här finns 8 gamla, knotiga äppelträd och inte ett av dom ger samma sorts äpple! Den här rabatten har ändrats många gånger… det var den första som jag gjorde i trädgården. Här växer stjärnflocka, bergormrot, mjölkklocka, trädgårdiris, klematis, rosor, krollijor, silvermalört mm mm Färgskalan går i rosa, lila, silver och nästan svart. (Klematis Romantika, ettårig pionvallmo mm)

 Rosa Mundi, Reine Victoria, Rhapsody in Blue och Mme Boll heter damerna (rosorna) som huserar här..

Om vi nu står här och vänder oss så om ser vi..

 vår bak-entré och ”ingång” till vår uteplats. Bredvid trappan har jag funkior i olika gröna färger, på våren växer det tulpaner där som sedan döljs av de väldiga bladen. Tittar du lite till höger här så ser du..

 en ny rabatt jag gjorde i våras, det är rosen Tour de Malakoff ni ser, intill växer skobandssolros (som idag är lika höga som jag ca 1,75 cm… urläckra!) och här växer även syrenbuddleja – mörklila och rosen Mary Rose. Har även rosenplister här, den här starkt limegula sorten ”auerum”. Men den syns inte från det här hållet.

 Det här är ”ingången” till vår uteplats. Barnen vilar i hammocken, ett populärt tillhåll. Uteplatsen har vi byggt av långa trästörar, vi har försökt att passa in till stilen på huset – så att det ska dra lite åt det medeltida hållet. Nu pratar vi om att glasa in det, men vi vet inte hur det ska gå till än eller hur det ska se ut.. Det växer humle och vindruvor längs störarna och rosorna Cornelia och New Dawn.

 Den här rabatten är ganska nygjord, det ser man för att det ser så prydligt ut ;o)

 Det som man ser klättrar längre in till höger är vindruvor…de är på väg över hustaket också! De fanns här när vi flyttade in. En otrolig växtkraft i den, försöker nu få den att klättra över uteplatsen istället. Den ger blå bär, ganska små med kärnor så det är ingen dessertfrukt direkt även om den är söt. Ska försöka i år att prova göra något med bären… jucie kanske? Runt uteplatsen i rabatterna har jag rosor Schnewittchen nånting och Leonardo da vinci, bolltistel, röd perukbuske, strandiris, mörkrosa rölleka, blågull, aklejor, pioner mm mm

 Längst till höger skymtar en hängmatta och en hängstol… inte så väl använda tyvärr, man borde ligga där lite oftare. Barnens första sandlåda ser ni också men i den växer det variegerat randgräs och variegerad kirskål (som annars gärna sprider sig)! I våras ”hägnade” vi in vår uteplats med hjälp av störar och armeringsmattor. Det blev jättebra, humlen klättrar och klär in dom så de blir som gröna väggar på sommaren. Men just den här hörnan är humle-fri. I den stora krukan växer en Änglatrumpet och i de mindre gråmalvan Barnsley. De andra krukorna återkommer jag till i ett annat inlägg..

 En till vinkel.. Om ni liksom kikar förbi uteplatsen så ser ni den vita saken längst ner på bilden…

 Så ser det ut här i den här delen av trädgården..

 Gjutet rabarberblad! Här växer en trädpion, ännu ganska liten, blodtopp, nävor, orient vallmor, amerikanska blåbär, rosa studentnejlika, Rudbeckia Green Wizard mm mm

 Franskt kungsljus, rosor Henry Hudson, Ghislaine de feligonde, Kungslilja, vit krollilja, astilbe, aklejor, mycket tulpaner på våren, mm mm

 Lite längre bort från huset. Där trädgårdsmöblerna står är det tänkt att bli en ny sittplats, men det är också ett projekt som aldrig tycks bli klart. Kl 18.00 på kvällarna är det bara kvällssol just där och det är ju ofta då man äter på kvällen sommartid.. i alla fall om man har mindre barn!

 Den röriga delen av tomten ;o) Gungställning och en jättesandlåda, här proppad med grejer då gräset skulle klippas. De enorma träden är lönn, de är till både glädje och irritation. De är enorma och mycket, mycket vackra – de ger vacker skuggsiluett och en fantastisk färgpalett på hösten med gula och röda blad. Jättelöv-högar för barnen att hoppa i… meeen också ett tjockt täcke med löv över HELA trädgården som måste räfsas upp.

Om du står här och vänder dig om..

 Ser man vår gamla lada med tillhörande magasin. Ladan är från 1800-talet, men inte så välskött tyvärr så det är lite förfallet inuti. Växthuset har jag inte använt på flera år, det är också förfallet men är tänkt att rustas upp någon gång… ni vet, min lista på alla projekt jag har! :o) Längs väggen växer rabarber och svart vinbär…

Är ni kvar än?.. orkar ni lite mer? det är snart slut… vi går ner längst till höger av bilden så kikar vi lite på mitt pallkrage-land!

 Tolv pallkragar, två kragar höga och en stor rundel i mitten med jordgubbar. Det ser kanske bra ut men det har varit ganska svårskött tycker jag efter några år så planer finns på att ta bort dom och odla direkt på marken… ett till projekt ;o)

 

 Här växer både grönt och blommor! Bönor, ärtor, squash, pumpor, rödbetor, palsternackor, krasse, ettåriga vallmo, gurkört, sparris, jordärtskocka, mangold mm mm

Den här bilden får avsluta ert besök i min trädgård, hoppas ni haft en trevlig promenad! Nu börjar det känns lite höst, fullt med äpplen på marken och kyligare mornar. Har börjat med flera gjutprojekt i betong – så det får jag visa nästa gång! Ha de bra!

Annonser